Elektronik Mühendislerinin Unvan Sorunu

Elektronik mühendisleri, özel sektörde elektrik işleriyle uğraştıkları zaman ve kamuda elektrik ile ilgili çalışılan bölümlere atanmada sıkıntılar yaşamaktadır.

Temelde aynı olan elektrik, elektronik, elektrik elektronik, elektrik ve elektronik, elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümleri bir kaç fark dersleriyle ayrışmaktadır.

EMO elektrik-elektronik mühendislerine 1000 volt üstü SMM verirken transkript incelemesi yapmaktadır.  EMO’nun imza yetkisi açıklaması :

“Elektrik-elektronik mühendislerinin Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi talep etmeleri halinde; bu belgenin verilebilmesi için transkript istenir. Elektrik-elektronik mühendislerinin transkriptinde “elektrik makineleri”, ” iletim sistemleri”, ” dağıtım sistemleri”, ” güç sistemleri”, ” enerji sistemleri”, ” elektrik tesisleri”, ” koruma”, “yüksek gerilim tekniği” veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerden en az üçünün bulunması durumunda veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda elektrik-elektronik mühendislerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.”

1998 yılında elektronik mühendisliği bölümünden mezun olan bir elektronik mühendisinin aldığı dersler:

  • 1. SINIF: Matematik (I-II), Fizik (I-II), Genel Kimya, Teknik Resim, Programlama, Elektrik Devre Temelleri, Malzeme Bilgisi, Elektrik Ölçme ve Lab.
  • 2. SINIF: Devre Analizi (I-II), Elektronik Elemanlar, Elektromanyetik Alanlar Teorisi (I-II), Devre Analizi Lab., Diferansiyel Denklemler, Statik Mukavemet, Lojik Devrelere Giriş, Mühendislik Matematiği, Nümerik Metotlar, Elektronik Devre Lab.
  • 3. SINIF: Lojik Devre Tasarımı, Elektromanyetik Dalgalar, Devre Sentezi, Elektronik Devreler, Elektrik Makineleri (I-II), Haberleşme Teorisi, Elektronik Devre Lab. Mikrodalga Tekniği, Mikroişlemciler Giriş, İşaret İşleme Giriş, Dijital Elektronik, Endüstriye Elektronik, Lojik Devre Lab.
  • 4. SINIF: Otomatik Kontrol, Haberleşme Lab., Analog Tümdevre Tasarımı, Güç Elektroniği, Mikroişlemci Uygulamaları, Tıbbi Elektronik, Opto Elektronik, Tesis Organizasyon, Mikrodalga Lab., Bilgisayar Yapısı, Güç Elektroniği ve Uygulamaları, Elektronik Teknolojisi, Otomatik Kontrol, Biyomedikal Müh. Temelleri, Bitirme Ödevi.

Elektrik Mühendisleri Odası tüm bu bölümlerin yasal odasıdır. Piyasada elektrik işleri yapanların EMO’dan SMM belgesi alması gerekmektedir. EMO elektrik mühendislerine, elektrik elektronik mühendislerine 1000 volt üstü ve altı SMM belgesi verirken, elektronik mühendislerine sadece 1000 volt altı SMM belgesi vermektedir. Belki de bir ders eksikliği olan bir elektronik mühendisine 1000 volt üstü SMM verilmemekte ve kamu da da elektrik mühendisi kadrolarında çalışamamaktadır. Bu uygulamalar, elektrik branşında çalışmak isteyen elektronik mühendislerine ciddi bir alan ve iş kaybına yol açmaktadır.

YÖK tarafından 03.02.2017 tarihinde verilen kararla, elektronik ve haberleşme mühendisleri elektrik elektronik mühendisleriyle denk sayılmıştır. Ancak elektronik mühendislerinin elektrik elektronik mühendislerine denk olmadığına karar vermiştir. Bu durum elektronik mühendislerinin hem özelde hem kamuda iş alanları oldukça sınırlamış bulunmaktadır. Birçok üniversite çareyi bölüm ismini değiştirmekte bulmuştur. Ancak bu geçmiş mezunların sorunlarını çözmemektedir.

Tüm bu bölümlerin temeli elektriktir. EMO veya üniversiteler tarafından verilebilecek gerekli ek dersler alınarak, 1000 volt üstünde tüm bu bölümler çalışabilirler. Bu tartışmaların kesin çözümü ise bu bölümlerin hepsini -geçmiş mezunlar dahil- tek “elektrik-elektronik” unvanında birleştirmektir.